Seca platana u Bulevaru Kralja Aleksandra

Sve ono što nije obuhvaćeno u gore navedenim temama a smatrate da je važno

Seca platana u Bulevaru Kralja Aleksandra

Postod Karlito » 28 Feb 2010 22:14

Uprkos protestima građana, seča drvoreda u Bulevaru Kralja Aleksandra se nastavlja. Seča je počela u rano jutarnjim satima pre 2 dana. Spontano se skupilo stotinak nerganizovanih i ogorčenih građana, koji su pokušali da blokiraju saobraćaj i da se zadržavaju ispod platana namenjenih za egzekuciju, kao neka vrsta živog štita. Deo građana je priveden, a protiv jednog dela pobunjenih građana se pokreće prekršajna prijava. Radio i televizijske stanice, kao i novinske kuće su se bojale da izveštavaju sa lica mesta. Nevladine organizacije su se uplašile za blokade sponzorstava.

OBJAŠNJENJE: Platani se seku kao deo rekonstrukcije Bulevara Kralja Aleksandra, jednog od najdužih i najlepših Beogradskih ulica. Izgovor za seču je da su platani bolesni i truli, što se pokazalo da nije tačno, ali sada se seku na brzaka sa što bržim odnošenjem debala i vađenjem panjeva, da građani ne stignu da se organizovano okupe, i da ih što manje vidi zdravo drveće bez truleži.
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika

Pogledajte sledeći sajt:
http://beoplatan.com/forum/index.php
Karlito
 
Postovi: 41
Pridružio se: 15 Okt 2009 19:57

Re: Seca platana u Bulevaru Kralja Aleksandra

Postod hadzibane » 02 Mar 2010 07:51

Ništa me to ne čudi...
To su i u Somboru uradili na GLAVNOJ ulici prilikom njene rekonstrukcije/Ulica Kralja Petra I./,pod izgovorom da su truli i da njihovo korenje potkopava trotora/što je doduše bilo tačno/i temelje okolnih zgrada/što NE MOŽE da bude tačno/. Džabe što je jedan BG inženjer hortikulture besplatno uradio studiju sanacije korenja i tako hteo da dade svoj doprinos spašavanju POTPUNO ZDRAVIH stabala.Sve je to stoka počupala,drva prodata a dobar deo i podeljen radnicima JKP.Čistoća koji su dežurni egzekutori u nekad NAjZELENIJEM GRADU U EVROPI.Sad ćemo da čekamo 30 godina da se stvori nekakav hlad iako se nadležni"kunu" da su posadili nekakve hibride pa će za 10 godina "sve biti isto"...Jebalo majku što će biti isto.Uz platane,u navedenoj ulici,posečeni su i Bođoši koji NIŠTA NISU SMETALI!!!Na mestima gde je nekad bilo posađeno cveće,gde su rasli Bođoši,bile klupe za sedenje,bila debela 'ladovina-sad je jebeni Jablanički granit...
Drva se nekontrolisano seku,ništa se ponovo ne sadi,sve u svemu loše nam se piše...
Tito,Marks i Engels - Emerson,Lake & Palmer

Čika Jova deci...A Čika Nemanja DVA deci...
Korisnikov avatar
hadzibane
 
Postovi: 1067
Pridružio se: 04 Feb 2009 21:59
Lokacija: Sombor

Re: Seca platana u Bulevaru Kralja Aleksandra

Postod Karlito » 02 Mar 2010 20:14

Da, sve u svemu, zato sam i nasao za shodno da ovo napisem na forumu zeleznicara. Pored svega, UDRUZENJE VOZOLJUBITELJA se registruje i kao ekoloska organizacija. Svakako, ja sam aktivan u jednom ekoloskom udruzenju, a ove slike su moje. Onaj gore pomenuti forum je otvoren na brzaka, ljudi su se organizovali kako su znali i umeli... Na ulici je sve vreme vise policajaca nego drvoseca. Sada trenutno nekoliko najupornijih cuva jedno drvo u blizini Djerma (policija ih nije oterala), i sakupljaju potpise. Za dva dana je skupljeno preko 1000 potpisa slucajnih prolaznika, za samo jedno drvo.

A sada, jedna slika starog drvoreda u Kneza Milosa iz 70-tih. Ja sam star 25 godina, i od kako znam za sebe one novoposadjene lipe su patuljaste.

Slika

Preuzeto sa foruma o GSP-u:
http://gspbeograd.iz.rs/forum/index.php
Karlito
 
Postovi: 41
Pridružio se: 15 Okt 2009 19:57

Re: Seca platana u Bulevaru Kralja Aleksandra

Postod damir661 » 03 Mar 2010 15:44

Vidi Kneza Milosa bez uobicajnog dnevnog "haosa", to je bilo neko lepse i srecnije vreme makar i u ovom banalnom primeru.
Korisnikov avatar
damir661
Moderatori
 
Postovi: 1124
Pridružio se: 04 Feb 2009 19:29
Lokacija: BEOGRAD

Re: Seca platana u Bulevaru Kralja Aleksandra

Postod Stajs » 03 Mar 2010 16:03

Sta reci osim - S K O T O V I !!!!
Slika
Korisnikov avatar
Stajs
 
Postovi: 5549
Pridružio se: 04 Feb 2009 19:16
Lokacija: Rio de Zivkovo

Re: Seca platana u Bulevaru Kralja Aleksandra

Postod Karlito » 03 Mar 2010 23:44

Manje-više uništavanja drvoreda, i uopšte zelenih površina su aktuelna u mnogim gradovima u Srbiji. Stari drvoredi su uništeni u Somboru, Valjevu i Jagodini u poslednjih nekoliko godina, a moguće je da ima još takvih slučajeva. Istina je da postoje problemi rekonstrukcije kanalizacije, vodovoda, i ostalih podzemnih instalacija, ali potrebno je sarađivati sa javnošću, što vlasti obično ne rade. Naročito u Bulevaru Kralja Aleksandra (nekad Bulevar Revolucije), širina ulice pruža mogućnost različitih rešenja. Jako malo stabala je bilo stvarno trulo.

Kada je u pitanju UDRUŽENJE VOZOLJUBITELJA meni je ovo velika životna škola, odnosno učim šta se dešava kada želiš da promeniš nešto u društvu. Osnovna ideja UV je popularizacija železnice, i promene slike i svesti o železnici. Ovde pratim i učim šta se dešava sa ekološkom svešću, i ekološkim stavovima, kao nečemu što je mnogo bliže običnom narodu od železnica.
Karlito
 
Postovi: 41
Pridružio se: 15 Okt 2009 19:57

Re: Seca platana u Bulevaru Kralja Aleksandra

Postod Karlito » 04 Mar 2010 01:06

Urbanistički šnajderaj

Vreme: sreda 10. mart, od 14:30 do 16:30

Mesto: ugao Palmotićeve i Despota Stefana, kod Urbanističkog zavoda

Kako se kroje planovi Beograda?

Javno predstavljanje Urbanističkog šnajderaja. I hohštapleraja.

Dođite da vam urbanisti otfikare deo grada koji vam je zapeo za oko. Ponesite kintu, bez toga ne ide.

Javni uvid u regulacioni plan „Botanička bašta“.

Zbog proširenja Botaničke bašte, predviđeno je izmeštanje Urbanističkog zavoda Beograda iz sadašnjih prostorija u Palmotićevoj 30.

Razlozi za donošenje novog regulacionog plana su ekološki, estetski, edukativni.

Botanička bašta doprinosi, Urbanistički zavod u kontinuitetu šteti životnoj sredini.

Botanička bašta je daleko lepša od arhitektonskog rugla u njenom susedstvu.

U Botaničkoj bašti mogu da se nauče mnoge korisne stvari. Urbanistički zavod može da posluži samo kao negativni pedagoški primer.

Pominje se više mogućih lokacija za preseljenje Urbanističkog zavoda. Zlobni jezici kažu da bi im, u skladu sa delatnošću i načinom rada, najviše odgovarale prostorije CZ-a u Bačvanskoj ulici. Tu bi radili pod budnim okom zakona. Umesto da rade sve nas.Zaštitimo Zvezdarsku šumu!
Punim plucima!
http://zvezdarskasuma.blogspot.com
http://sites.google.com/site/zvezdaraforest
http://www.facebook.com/group.php?gid=103341934230
Karlito
 
Postovi: 41
Pridružio se: 15 Okt 2009 19:57


Povratak na Razno

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost