Sindikalne teme

Sindikalne teme

Postod ELA » 30 Jul 2009 10:40

Danas 30.07.2009 u Federaciji BiH počeo je generalni štrajk mašinovođa/strojovođa
Slika

Slika
ELA
 
Postovi: 80
Pridružio se: 04 Feb 2009 22:06
Lokacija: Mostar BiH

Re: Sindikalne teme

Postod Stajs » 30 Jul 2009 21:43

Postovane kolege Iz Federacije BiH !!!!!

U ime Nezavisnog sindikata masinovodja Vuce Vozova Nis,zelim vam puno uspeha u vasoj sindikalnoj borbi sa nadom da ce vam drzava ispuniti sve vase zahteve !!!!

Nezavisni sindikat masinovodja Nis !!!!!!
Slika
Korisnikov avatar
Stajs
 
Postovi: 5458
Pridružio se: 04 Feb 2009 19:16
Lokacija: Rio de Zivkovo

Re: Sindikalne teme

Postod Stajs » 31 Jul 2009 22:43

SARAJEVO - Mašinovođe "Željeznica FBiH" stupile su juče ujutro u generalni štrajk, zbog čega je željeznički saobraćaj u Federaciji BiH obustavljen.

Više stotina mašinovođa obustavilo je rad, nezadovoljni nepoštivanjem kolektivnog ugovora te najavljenog smanjenja plaća od 10 posto, a zatražilo je smjenu Izeta Mehinagića, pomoćnika federalnog ministra saobraćaja i komunikacija za željeznički saobraćaj, te Nadzornog odbora na čelu sa predsjednikom Pavom Bobanom.

Na željezničkim stanicama u Sarajevu, Zenici, Mostaru, Tuzli i Bihaću vozovi su juče stajali, a putnici, izuzev na međunarodnim i međuentitetskim linijama, nisu mogli otputovati na odredišta. Saglasno sporazumu o održavanju minimuma saobraćaja, dijelom su saobraćali i teretni vozovi za potrebe najvećih privrednih giganata.

Vernes Buljugija, predsjednik Sindikata mašinovođa FBiH, izvinjava se putnicima zbog obustave saobraćaja, ali kaže da su na ovakav korak mašinovođe primorane budući da platu nisu primili od aprila, te da gladuju.

Mašinovođe smatraju da su Nadzorni odbor i Izet Mehinagić isključivi krivci što novi pravilnik o radu, koji definiše njihova prava na zadovoljavajući način, nije usvojen.

"Dva puta smo davali saglasnost na taj pravilnik, Uprava je proceduru za njegovo donošenje odradila na vrijeme, ali Nadzorni odbor izbjegao je da ga usvoji", kazao je Vernes Buljugija, predsjednik Sindikata mašinovođa FBiH.

Dodaje da se mašinovođe za svoja prava, koja se takođe odnose i na izmirenje zaostalih plata i materijalnih troškova, usvajanje nove sistematizacije radnih mjesta, te provođenje plana za ublažavanje krize, traže još od marta ove godine, zbog čega su već jednom održali štrajk upozorenja.

Buljugija naglašava da od Uprave preduzeća u toku jučerašnjeg dana nije bilo spremnosti za prevazilaženje situacije, a za Ninoslava Lučića, izvršnog direktora za infrastrukturu, koji mijenja generalnog direktora Narcisa Džumhura dok je na godišnjem odmoru, kaže da se nije ni udostojio da prisustvuje prekjučerašnjim razgovorima.

Izet Mehinagić, pomoćnik federalnog ministra saobraćaja i komunikacija, smatra da je štrajk nelegalan.

"Rješenje je da se radi, a ne štrajkuje", kaže Mehinagić.

Naglašava da je zbog recesije posao u "Željeznicama FBiH" opao za 35 do 45 posto, što je otežalo finansijske prilike i redovnu isplatu plaća.

"Mašinovođe s pređenim kilometrima i toplim obrokom imaju mjesečnu plaću od 1.460 do 1.700 KM, a jedan manji broj od 1.150 do 1.350 KM. To nije razlog za štrajk. Takođe, traže 15 posto dodatka na uslove rada, dakle nove izdatke koje NO nije mogao prihvatiti", istakao je Mehinagić.

Kaže da pravilnik o radu postoji i da se po njemu isplaćuju plaće, a da je druga stvar što mašinovođe nisu zadovoljne nekim njegovim rješenjima. Nadzorni odbor, dodao je, prihvatio je stajališta većinskog sindikata, Sindikata željezničara na čelu sa Munirom Spahićem koji je protiv usvajanja novog pravilnika.

Mašinovođe, međutim, tvrde da je ovaj sindikat nelegalan jer nije registrovan, a podastrli su i platnu listu jednog mašinovođe čija plata iznosi 1.139 KM.

Komentar Sindikata željezničara i Munira Spahića nismo juče uspjeli dobiti.
Sud odlučuje o zabrani štrajka

Uprava "Željeznica FBiH" smatra štrajk mašinovođa nelegalnim, te je podnijela tužbu za njegovu zabranu. Ročište na Općinskom sudu u Sarajevu biće održano danas.

Iz Uprave takođe tvrde da su većinu zahtjeva radnika ispunili, te da postupaju u skladu sa zakonom.
Uvedene autobuske linije

S ciljem ublažavanja posljedica štrajka mašinovođa, Uprava "Željeznica FBiH" donijela je odluku da se prevoz putnika na relacijama Sarajevo - Doboj - Sarajevo, te Sarajevo - Ploče - Sarajevo obavlja autobusima.

"Dovoljan broj autobusa će za vrijeme štrajka saobraćati po redu vožnje otkazanih vozova", naveli su iz kompanije.
Slika
Korisnikov avatar
Stajs
 
Postovi: 5458
Pridružio se: 04 Feb 2009 19:16
Lokacija: Rio de Zivkovo

Re: Sindikalne teme

Postod ELA » 01 Avg 2009 13:36

Hvala Stajs na podršci,i prezentiranju teksta....

No juče su dešavanja tekla ovako:

Sud zabranio štrajk mašinovođa/strojovođa u FBiH

http://www.bljesak.info/content/view/35762/155/

Presjedništvo sindikata mašinovođa/strojovođa se oglasilo ovako:
Slika

Kako neslužbeno saznajem,menadžment je pozvao presjedništvo sindikata mainovođa/strojovođa na pregovore,koji su u toku,da se pronađe neko riješenje.
ELA
 
Postovi: 80
Pridružio se: 04 Feb 2009 22:06
Lokacija: Mostar BiH

Re: Sindikalne teme

Postod Stajs » 01 Avg 2009 14:26

Siguran sam da ce vam ispuniti sve vase zahteve i da ce se vec koliko sutra,zeleznicki saobracaj u Federaciji BiH,normalizovati !!!!!!!!
Slika
Korisnikov avatar
Stajs
 
Postovi: 5458
Pridružio se: 04 Feb 2009 19:16
Lokacija: Rio de Zivkovo

Re: Sindikalne teme

Postod Karlito » 21 Nov 2009 18:36

Jedna stvar koja mi se ne svidja kod nekih generalnih strajkova je ukidanje medjunarodnih putnickih vozova. Dok gradjani i privreda neke zemlje budu obavesteni o mogucem strajku 15-20 dana unapred, stranac ne zna sta ga je zadesilo q/4etzzz Malo se dobija kao pritisak na rukovodstvo ukidanjem tih nekoliko vozova, a sramota je za zeleznicu i za drzavu velika. To je moje misljenje :roll:
Karlito
 
Postovi: 41
Pridružio se: 15 Okt 2009 19:57

Re: Sindikalne teme

Postod damir661 » 21 Nov 2009 19:34

Generalnim strajkom je predvidjen minimum procesa rada, kojim su koliko znam obuhvacena dva para brzih vozova u BiH 397/396/399/398 ili barem jedan od njih. Nije saobracao jedino brzi 258.
Korisnikov avatar
damir661
Moderatori
 
Postovi: 1124
Pridružio se: 04 Feb 2009 19:29
Lokacija: BEOGRAD

Re: Sindikalne teme

Postod sasa013 » 08 Apr 2010 17:03

Pozdrav za sve.Nakon malo dužeg perioda evo me opet.Kaqko se završio štrajk.
sasa013
 
Postovi: 28
Pridružio se: 04 Feb 2009 23:07
Lokacija: Panonsko more

Re: Sindikalne teme

Postod Stajs » 04 Dec 2010 00:38

Za pet dana kolege u Federaciji BiH su dobili tri zaostale plate . Svaka cast na izvojevanoj pobedi.Ono sto me brine a i sve masinovodje u regionu su pretnje upucene g-dinu Vernesu Buljugiji,predsedniku sindikata masinovodja-strojovodja FBIH,koja idu toliko daleko da to prevazilazi sve granice normalne sindikalne borbe za pravo radnika ...
U ime NSM Srbije dajem punu podrsku nasim kolegama u Federaciji BIH da istraju u svojim zahtevima i ovim putem pozivam sve kolege bez obzira na sindikalnu pripadnost da uputimo bezrezervnu podrsku nasem kolegi Vernesu Buljugiji,jer se kroz njegovo ime danas brani cast i dostojanstvo nase profesije !!!!!!!!!!!!!
o svim dogadjanjima mozete procitati na stranicama : http://www.sms-fbh.ba/
Slika
Korisnikov avatar
Stajs
 
Postovi: 5458
Pridružio se: 04 Feb 2009 19:16
Lokacija: Rio de Zivkovo

Re: Sindikalne teme

Postod Stajs » 16 Dec 2010 00:16

Postovani forumasi,
povodom dogadjaja koje potresaju nase kolege u FBiH-a,masinovodje Vuce vozova Nis su svojim kolegama uputili telegram u kome se kaze :

Sindikatu masinovodja - strojovodja FBiH

U ovim teskim trenucima , oci svih vasih kolega sirom ex YU su uprte u vas jer se danas u Sarajevu brani cast i dostojanstvo nase profesije . Nema te ovozemaljske sile koja vas moze slomiti ukoliko i dalje budete jedinstveni kao sto ste bili i do sada . Nadomak ste cilja u trci na 100 metara i ostaje vam samo da presecete vrpcu te postanete olimpijski sampion u Olimpijskom Sarajevu. Zar cete propustiti to zadovoljstvo koje vam se pruza na dlanu ???

Pruzamo vam punu podrsku u vasim zahtevima , koja vam pripadaju po pravdi i zakonu !!!!


Masinovodje Vuce vozova Nis
- Miroslav Stojanovic - Stajs
Slika
Korisnikov avatar
Stajs
 
Postovi: 5458
Pridružio se: 04 Feb 2009 19:16
Lokacija: Rio de Zivkovo

Sledeća

Povratak na Sindikalne teme

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost

cron