Još pre Tunisa, imao sam želju da posetim Maroko, ali motociklom bi me izašlo dosta skupo, a i vremenski je bilo ne prihvatljivo. U zadnji trenutak se odlučujemo za tu destinaciju, ja na brzinu zapisujem neke ,,tačke'' koje želim da obiđemo, karte kupujemo bukvalno u zadnji čas, pa je čak i viza dobijena samo par sati pre polaska.
Bojan skoro direktno iz Beograda, hvata kombi za Budimpeštu, ja ih čekam u Subotici, gde sam pre samo par časova završio službu, i upućujemo se ka aerodromu.
Letimo prvo u Španiju, odakle ćemo trajektom preći u Afriku.

Ne znam da li nam je negde duboku u mozgu usađena želja da letimo, ali , ja već dugo, možda i celog života, maštam da vidim zemlju iz ptičije perspektive. Već odavno planiram skok sa bandžijem, padobranom, let zmajem .... konačno, poleteli smo , divan osećaj odvojiti se od zemlje i otići u oblake.
Budimpešta je to jutro izgledala impresivno u svim onim svetlima, putevima, naseljima.

Često, na kad se na poslu zateknem u nepreglednim vojvođanskim njivama u zoru, izlazak sunca u maglovitoj ravnici , ostavi me bez daha, ali izlazak sunca , na ovoj visini, iznad oblaka , jedan je od trenutaka koji ću, nadam se ,pamtiti celog života. Žao mi je što nisam uspeo fotografijom da vam prenesem bar delić mog osećanja.

Vrlo brzo stigli smo do Španije, vrlo lako , iako je oblačno vidi se i Afrika sa svojim planinskim vrhovima.

Andaluzijske plaže

Brod, ide u pravcu Maroka
Vozovi u Španiji, čisti , tačni , brzi, udobni pre svega, pravi su izbor za proputovanja u toj zemlji. Još kad se na to nadoveže da ja imam ogromne popuste kod njih, jer sam radnik železnica, postaje jasno da voz nema alternativu.
Plan je bio da vozom odemo do Granade gde ćemo razgedati dvorac Alhambra, jedinog preostalog muslimanskog dvorca u Španiji, ali nažalost, ispostavilo se da su svi kreveti u tom mestu zauzeti. Tek kasnije smo saznali da je tog vikenda u toku neki veliki španski praznik, pa mnoga mesta vrve domaćim turistima.
Kad već ne možemo tamo, odlazimo u Rondu. To nam je ionako na pola puta do luke iz koje ćemo putovati u Maroko.
Par fotografija iz Malage

Ne smem ni zaboraviti da uslikam vozove

AVE , najbrži vozovi Španije, dostižu brzine do 300km/h, i ono što mi je posebno bilo zanimljivo da u slučaju kašnjenja dužeg od 5 minuta, železnice vraćaju novac u punom iznosu karte.

Mi smo išli sporijim, za neka kraca putovanja , brzine do 160km/h.

Presedali smo u Bobadilji, simpatičnom , malom andaluzijskom mestu, sa malom crkvicom, kafanicom, okružen maslinama. Građevine, pa i sama železnička stanica spoj je arapske i španske kulture, sjajan spoj.

Par fotografija andaluzijskih polja maslina

U Rondi, smeštamo se u hostel, malo ragledamo grad i znamenitosti, pronalazimo radnjicu sa lokalnim pivom, i smeštamo se na terasu hostela sa neverovatnim pogledom . Hteli smo malo da se odmorimo od jurcanja, jer samo dan pre ja sam se ustao u 4h ujutro, ceo dan vozio, i 30tak sati od tad, bez spavanja, bio mi je potreban odmor. Bojan, takođe, nije spavao oko 30 sati, pa nam ništa osim lenčarenja nije padalo na pamet.
Ali, putovanja ne bi bila zanimljiva da nema upoznavanja i druženja, pa nas posle vrlo kratkog vremena ekipa iz hostela poziva da izađemo sa njima. Tako nešto se ne odbija, umor zaboravljamo, i sa ekipa sastavljena od čeha, korejanki, francuskinje, kineza i srba, naravno, zaglavljuje u maloj birtiji sa šarenim stoljnjacima do ranog jutra. Šta se tu sve izdešavalo, verovatno i nije za forum, ali ostaće mi zapamćeno kao jedan od najboljih izlazaka u životu.
Glavna znamenitost grada je Puente Nuevo, koji je između ostalog , građevina koja je najviše fotografisana u celoj Španiji.
Izgradnja mosta Puente Nuevo počela je 1751. godine, do završetka gradnje, uzeo je 42 godine i 50 života radnika. Most se uzdiže 120 metara iznad kanjona reke Guadaletin. Negde oko sredine mosta, nalaze se prostorije koje su za vreme civilnog rata u Španiji (1936-1939) korištene kao zatvorske prostorije, pored toga kao i prostorije za mučenje neistomišljenika sa gen. Frankom

Nažalost u koridu nismo ulazili , jer je prva borba bila zakazana tek za 2-3 nedelje . Kažem nažalost, jer korida ovog grada je poznata već dugi niz godina. Čak su Hemingvej i Orson Vels,koji su mnoga leta proveli baš u ovom mestu, pisali o čuvenim borbama sa bikovima.

Pošto je se ceo grad nalazi na uzvišenju, pruža se odličan pogled na okolne njive i brda.

Najstariji most, jedan od tri izuzetno važna mosta u Rondi - Rimski most.

Ulice Ronde

Da ne bi brzao putopis, nastavak kasnije.