Stranica 1 od 1

Beograd Centar- Prokop

PostPoslato: 14 Feb 2009 23:34
od milanj
Šta mislite/očekujete o toj stanici? Kad se završava? Dali mislite da treba stara/sadašnja i buduća glavna stanica da se zatvori za saobraćaj?

Imam jedno možda za sve strane prihvatljivo rešenje:

Sa Prokopa svi polasci za pravac: Pančevo, Požarevac, Niš, Požega, Obrenovac (ako se napravi), Šid, Novi Sad i Pad. Skela (ako se ponovo napravi)

A sa Beogradske glavne lokalni: svaki pola sata za Novi Beograd i Rakovicu, i ako se nekako povežu BG Glavna i BG Centar onda svaki pola sata i za BG Centar, a i možda uvođenje nove linije Beovoza: BG Glavna-BG Centar-Mladenovac ili Valjevo (5 puta dnevno za Valjevo i 5 puta dnevno za Mladenovac) i da ostanu svih 10 koloseka na stanici i 1L a ostali mogu da se sklone.

Šta mislite?

Pozdrav, Milan!

Re: Beograd Centar - Prokop

PostPoslato: 14 Feb 2009 23:38
od Boris712
Pa teoretski ove stvari su izvodljive, ali ne zaboravi, ovo je Srbija pa bas i nije realno ovako nesto.
Mozda stupanjem na snagu RV 2088-2089 budu uvedene nove linije ali nista za sada :cry: .

Re: Beograd Centar - Prokop

PostPoslato: 15 Feb 2009 14:03
od milanj
Evo nešto u vezi Prokopa

Vlada Srbije odlučila da ubrza izgradnju nove stanice
„Prokop“ gotov do decembra
Autor: Nataša Korlat | Foto:S.Đ. | 11.02.2009. - 10:17


Železnička stanica „Prokop“ mora biti završena do decembra ove godine, zaključeno je pre nekoliko dana na sednici Vlade Srbije, saznaje „Blic“. Prioritet su radovi na samoj stanici, koji će koštati oko 30 miliona evra, dok je izgradnja komercijalnog prostora od 130.000 kvadrata predviđena u drugoj fazi.

Prethodnih dana vođeni su intenzivni razgovori između „Železnica Srbije“ i „Energoprojekta“, kako bi se što pre potpisao aneks ugovora 14, neophodan za početak gradnje. On je takođe važan da bi se došlo do novčanih sredstava koja su neophodna za završetak železničke stanice „Prokop“.Realizacija projekta nove železničke stanice trajaće godinu dana, a ne, kako je najavljivano, godinu i po, utvrđeno je dodatnim istraživanjima. Takođe, troškovi izgradnje stanice neće iznositi 50 miliona, već oko 30 miliona evra.
- Novca u budžetu nema, pa će sredstva za železničku stanicu biti obezbeđena iz kredita. Ponudićemo i Gradu da se aktivnije uključi u izgradnju stanice, a na tu temu smo već obavili neke razgovore - kaže za „Blic“ Milutin Mrkonjić, ministar za infrastrukturu.
Grad Beograd u izgradnji „Prokopa“ već sad učestvuje sa 22 miliona evra, koja će biti uložena u pristupne saobraćajnice. Stručnjaci u Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda već uveliko rade na izradi tog projekta, koji će se naći danas na dnevnom redu sednice Skupštine grada.
- U okivru tačaka koje ćemo izložiti biće i aktivnosti na projektovanju pristupnih saobraćajnica za „Prokop“, a sa tim u vezi i početak radova - kaže Nenad Bajić iz Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju.
Nadležni planiraju da do kraja ove godine u „Prokopu“, ispod već izgrađene ploče, postave deset koloseka, signalizaciju i ugrade neophodna postrojenja na ukupno 3.000 kvadrata. Tako bi već početkom 2010. stranica mogla biti puštena u promet.
- Vrlo je važno reći da bi otvaranjem „Prokopa“ bila oslobođena stara stanica, odnosno Savski amfiteatar, koji je jedan od najvažnijih projekata Grada - dodaje Mrkonjić.


Trenutno se u „Prokopu“ izvode završni radovi na ploči, na kojoj će, prema aktuelnom projektu, biti sagrađeno između 100.000 i 130.000 kvadrata poslovnog prostora. Iznad ploče biće dozidana još četiri sprata, a procenjuje se da bi od prodaje ovog prostora moglo da se zaradi između 50 i 100 miliona evra. Time bi se pokrili svi troškovi izgradnje železničke stanice.
Interesovanje investitora uveliko postoji. Kako saznajemo, za ovaj posao veoma je zainteresovana i izraelska kompanija „Plaza“, koja trenutno istražuje stanje na terenu. Na tu temu bilo je i nekoliko sastanaka u Vladi Srbije. U kompaniji „Plaza“ nisu krili zainteresovanost za ovaj projekat, ali detalje nisu želeli da iznose.
Prokop je počeo da se gradi pre 32 godine. Radovi su više puta prekidani, a poslednjih deset godina se ništa ozbiljnije nije radilo. Do sada je u ovaj projekat uloženo više od sto miliona evra.

Protokol iz oktobra
U oktobru prošle godine predstavnici Vlade Srbije, Ministarstva za infrastrukturu, „Železnica Srbije“ i“Energoprojekta“ potpisali su Protokol o nastavku izgradnje železničke stanice „Prokop“. Njime je predviđen brz nastavak radova, ali ih je odložilo usvajanje budžeta. Takođe, nije potpisan ni aneks ugovora što je neophodno za nastavak radova.

http://www.blic.rs/beograd.php?id=78529

Re: Beograd Centar - Prokop

PostPoslato: 15 Feb 2009 14:08
od hadzibane
Da vidimo i to čudo...
Ministar koji je,kanda,rođen pre roka,kao i svi njegovi projekti puno je obećao...Teško da će se to ostvariti!!!
Prokop se prokopava već skoro ČETRDESET godina.Valjda će se neko osmeliti da završi ovaj,po mom mišljenju,projekat imena BURE BEZ DNA i BAČENE PARE :roll: :evil:

Re: Beograd Centar - Prokop

PostPoslato: 15 Feb 2009 16:11
od Boris712
Sta nam je uopste trebala ta stanica...
Da su unapredili stari cvor bilo bi dovoljno, a sad imamo dve stanice koje ne zadovoljavaju.
Prokop je nedovrsen a Beograd Glavna ima problem sa stanjem koloseka i krakom za Beograd Dunav i Pancevo.
Pre je postojao jedan kolosek koji je dozvoljavao da se bez promene smera moze doci u Beograd Dunav.
Sada je taj kolosek uklonjen, a na njemu ili neposredno pored njega je izgradjen teren FK Zeleznicar.

Re: Beograd Centar - Prokop

PostPoslato: 12 Jul 2009 14:21
od milanj
Dali se bre radi nešto na toj stanici?!
Jel završavaju do decembra 2009 ili ce ipak možda nešto da bude tek 2019? :D

Re: Beograd Centar - Prokop

PostPoslato: 09 Avg 2009 21:29
od Stajs
Slika

Re: Beograd Centar - Prokop

PostPoslato: 25 Avg 2010 22:17
od dulevoz
Nekoliko fotografija nova dva koloseka u Prokopu:

Slika

Slika

Slika

SlikaI naravno dobro poznati komunisticki znak, koji je na novijim delovima stanice neophodan, da bi podsecao na Staljinov rezim na Zeleznicama Srbije:

Slika

Pozdrav,

Re: Beograd Centar- Prokop

PostPoslato: 30 Nov 2018 21:23
od Dušan Leskovac
Slika