Deep purple

Sve o svetu muzike


Re: Deep purple

Postod zilepi » 05 Maj 2009 18:30

Slika

Дип перпл (енгл. Deep Purple, IPA: /diːp ˈpɜː.pᵊl/) је енглеска хард рок група. Сматрају се пионирима и родоначелницима хеви метала заједно са групама Лед цепелин и Блек сабат, иако група себе никад није сматрала правим и аутентичним хеви метал бендом. Група је добила име по истоименој песми Питера де Роуза, а до данас је продала преко сто милиона албума. Најпознатија песма групе је Smoke on the Water са албума Machine Head.


Група је променила више постава, а имала је осмогодишњу паузу у раду и два поновна окупљања. Комаерцијално најуспешнија постава групе била је друга по реду: Ијан Гилан, Ричи Блекмур, Џон Лорд, Роџер Главер и Ијан Пејс. Ијан Пејс је једини члан бенда од самог почетка.

Окупљање (1967—1968)
Године 1967. на предлог Криса Кертиса, бившег бубњара групе Серчерс, у групу коју је он назвао „Раундабаутс“ (на српском „Вртешка“), укључили су се Џон Лорд на „хамонд“ оргуљама, Ричи Блекмур као главна гитара, на бас гитари Ник Симпер, певач Род Еванс и на бубњевима Ијан Пејс из групе Мејз (eng. Maze). Касније су, на предлог Ричија Блекмура, променили назив у Дип перпл.

Пробој (1968—1970)
У октобру 1968. група је постигла успех са обрадом песме „Hush“, која је достигла 4# место на топ листама у Сједињеним Државама. Песма је била узета са њиховог деби албума Shades of Deep Purple и позвали су их да буду предгрупа групи Крим на њиховој опроштајној турнеји.

Њихов други албум The Book of Taliesyn су издали у Америци, да би се поклопио са њиховом турнејом, иако су га издали у родној Британији тек после годину дана. Следеће, 1969. године, су издали трећи албум Deep Purple, на ком су се чули и гудачи и дрвени дувачки инструменти у једној песми (April). Примећено је неколико утицаја, пре свега групе Ванила фаџ и Лордових класичних претходника Баха и Николаја Римски-Корсакова.

После ова три албума и великих турнеја по САД, њихова америчка дискографска кућа Tetragrammaton је банкротирала, остављајући групу без пара и са несигурном будућношћу. Вративши се у Енглеску 1969, снимили су сингл "Emmaretta", назван по једној од глумица мјузикла Hair, коју је Род Еванс покушавао да заведе, пре него што су он и Симпер били отпуштени из бенда.

Група је пронашла певача Ијана Гилана из групе Episode Six, која је издала неколико синглова, али без неког већег комерцијалног успеха. Бубњар Episode Six, Мајк Андервуд, стари Блекмуров друг је упознао Гилана са остатком групе, а басиста Роџер Главер је испомагао бенд током неколико проба. Када су остали чланови групе успели да убеде гловера да се у потпуности придружи Дип Перплу, то је коначно уништило Episode Six, због чега је Андервуд добио комплекс крвице који је трајао готово деценију, док га Гилан није регрутовао за један од његових пост-Парпл бендова.

Тако је настала најпознатија постава Дип Перпла, тзв. “Број 2”. Њихов први сингл је био "Hallelujah", који се није добро показао.

После „Концерта за групу и оркестар“, троделног епског дела које је компоновао Џон Лорд, добили су преко потребног публицитета. Концерт је иведен уживо у Ројал Алберт Холу у децембру 1969., заједно са Краљевским филхармонијским оркестром, којим је дириговао Малком Арнолд. То је била једна од првих сарадњи рок групе и оркестра.

Популарност и распад (1970—1976)
Убрзо после концерта са оркестром, бенд је интезивно почео са турнејама и снимањем албума, и следеће три године су имали мало одмора. На првом студијском албуму тог периода, Deep Purple in Rock (име које су намерно изабрали да би се дистанцирали од класично оријентисаног ранијег албума), имали су неколико главних концертних песама, као што су "Speed King", "Into The Fire" и "Child in Time". Такође, бенд је издао сингл "Black Night" који је достигао пласман у првих десет у Британији. Блекмурово и Лордово мешање гитаре и оргуља, са Гилановим “вриштањем”, постало је препознатљиво рок фановима у целој Европи.

Други албум, мекши и прогрсивнији од претходног, Fireball (Гиланов омиљени), су издали у лето 1971. Са њега су песме “Fireball” и “Strange Kind of Woman” (која није била на плочи, али је била снимљена на сесијама) издате као синглови.

Неколико недеља после Fireballa, група је већ свирала песме планиране за следећи албум. Једна песма (касније именована “Highway Star”) је настала у аутобусу, док су ишли на свирку у Портсмут, као одговор на питање једног новинара „Како пишете песме?“. Три месеца касније, отишли су у Швајцарску да сниме албум Machine Head. Снимање је требало да буде у мобилној јединици за снимање Ролингстонса у казину у Монтроу, али је због пожара који је избио за време свирке Френка Запе и „Мадерс ов инвеншон“ (Мајке изума) морали су да снимају у хотелу Гранд. Тај инцидент је послужио члановима бенда као инспирација за песму "Smoke on the Water".

Настављајући одакле су претходна два албума стала, Machine Head је постао један од најпознатијих албума друге поставе, садржавајући песме које су постале концертни хитови (као нпр. "Highway Star", "Space Truckin'", "Lazy" и "Smoke on the Water"). Дип перпл је наставио са непрекидним турнејама и снимањем у темпу који неће бити надмашен следећих тридесет година: Machine Head је био њихов седми албум за три и по године постојања. У међувремену, група је имала четири турнеје по САД у 1972, а у августу исте године, после турнеје по Јапану издали су уживо албум Made in Japan. Иако је тај албум био првобитно намењен јапанском тржишту, његово светско издање је одмах постало хит. Made in Japan је и данас један од најпопуларнијих и најпродаванијих уживо албума.

Класична постава „Бр. 2“ је наставила са радом и издала још и албум Who Do We Think We Are (1973), са хит песмом "Woman from Tokyo", али су унутрашње тензије и исцрпљеност узимали све већег маха. Лоши односи су кулминирали кад је Јан Гилан напустио групу после друге јапанске турнеје у лето 1973, док је Роџер Главер био истеран заједно са њим. Њихова замена су били непознати певач из северо-источне Енглеске, Дејвид Кавердејл, и басиста и бек вокал Глен Хјуз. Ова нова постава је наставила са радом и ускоро 1974. издала тврђи блуз-рок албум Burn, још једно веома успешно издање које је следила светска турнеја. Том приликом су гостовали и у Београду. Хјуз и Ковердејл су додали вокалне хармоније и фанки звук бенду, што је постало очигледније у следећем албуму Stormbringer, издатом крајем године. Ипак, Блекмур је изразио незадовољство албумом, и напустио бенд у пролеће 1975. да оформи свој бенд Rainbow, са Ронијем Џејмсом Дијем из бенда Елф.

С Блекмуровим одласком, бенд је морао да попуни једну од највећих празнина у својој историји. Упркос томе, незаменљивог “Човека у Црном” је заменио амерички гитариста Томи Болин.

Као резултат сарадње јавио се албум Come Taste the Band у октобру 1975. Упркос различитим оценама, извесно је да је овај албум донео екстремнији фанк звук у хард рок.

Самостални пројекти чланова бенда (1976—1984)

[уреди]
Поновна окупљања и распади (1984—1994)

[уреди]
Оживљавање са Стивом Морсом (од 1994. до данас)

Студијски албуми
Shades of Deep Purple, септембар 1968., ранг #54 на америчким топ листама (US)
The Book of Taliesyn, децембар 1969., #162 US
Deep Purple, септембар 1970., ранг #1 на британским топ листама (UK), #14 US/ US: Gold
In Rock, јули 1971., #1 UK, #32 US/ US: Gold
Fireball, мај 1972., #1 UK, #7 US/ US: 2x Platinum
Machine Head, јануар 1973. , #1 UK, #15 US/ US: Gold
Who Do We Think We Are, фебруар 1974, #3 UK, #9 US/ US: Gold
Burn, децембар 1974., #6 UK, #20 US/ US: Gold
Stormbringer, октобар 1975., #19 UK, #43 US
Come Taste the Band,
Perfect Strangers, новембар 1984., #2 UK, #7 US/ US: Platinum
The House of Blue Light, јануар 1987., #6 UK, #34 US
Slaves & Masters, октобар 1990., #45 UK, #87 US
The Battle Rages On, јули 1993., #192 US
Purpendicular, мај 1996., #58 UK
Abandon, мај 1998., #76 UK
Bananas, август 2003.
Rapture of the Deep, октобар 2005., #42 UK

Уживо албуми
Concerto For Group And Orchestra, Harvest Records, 1969
Made In Japan, EMI, 1972
Made In Europe, EMI, 1975
Nobody's Perfect, 1988
Come Hell Or High Water, 1994
Live At The Olympia '96, 1997
Total Abandon: Live In Australia, 1999
Live At The Royal Albert Hall, 1999
Live At The Rotterdam Ahoy, 2000
zilepi
 
Postovi: 54
Pridružio se: 18 Mar 2009 12:45

Re: Deep purple

Postod hadzibane » 10 Maj 2009 19:44

Ovih dana,kad budem imao vremena,dopuniću ovu biografiju preuzetu sa Wikipedije,a ista je urađena samo do 1976 uz dosta grešaka.
Tito,Marks i Engels - Emerson,Lake & Palmer

Čika Jova deci...A Čika Nemanja DVA deci...
Korisnikov avatar
hadzibane
 
Postovi: 1067
Pridružio se: 04 Feb 2009 21:59
Lokacija: Sombor

Re: Deep purple

Postod Stajs » 29 Maj 2009 15:01

Karta sa njihovog prvog gostovanja u Beogradu i moj prvi uzivo odgledan koncert !!!
Prikačeni fajlovi
DeepPurple_01.jpg
Slika
Korisnikov avatar
Stajs
 
Postovi: 5523
Pridružio se: 04 Feb 2009 19:16
Lokacija: Rio de Zivkovo

Re: Deep purple

Postod hadzibane » 31 Okt 2009 21:03

Obzirom da ne vidim sliku ,pretpostavljam da je u pitanju 13.03.1975.
Hehehe,mene stari nije vodio...Ispostaviće se da je imao pravo...Bio je GLUV DVE nedelje od Lordovog ozvučenja :zio:
A fotke sa koncerta koje je snimio su pravi raritet!
Tito,Marks i Engels - Emerson,Lake & Palmer

Čika Jova deci...A Čika Nemanja DVA deci...
Korisnikov avatar
hadzibane
 
Postovi: 1067
Pridružio se: 04 Feb 2009 21:59
Lokacija: Sombor

Re: Deep purple

Postod hadzibane » 10 Jan 2010 17:07

Za koji dan,ekskluzivno,videćete fotografije koje je moj otac snimio 13.03.1975 godine na koncertu Deep Purple u Beogradu,samo da se konačno snađem sa skenerom.Dotle,prilažem četiri fotografije:
A za dopunu Wikipedijine biografije o njima ćete malo sačekati.Pripremam poseban,veoma opširan i dokumentovan tekst o mom i Stajsovom najomiljenijem bendu.
Prikačeni fajlovi
deep-purple,Wembley,28.04.2007.jpg
deep-purple-5.jpg
deep-purple-5.jpg (76.51 KiB) Pogledano 3304 puta
Deep Purple,Mk.4,Ian Paice.jpg
Deep Purple,Mk.4,Ian Paice.jpg (28.42 KiB) Pogledano 7886 puta
Deep Purple,Mk.3,Jon Lord+Glenn Hughes 1974.jpg
Deep Purple,Mk.3,Jon Lord+Glenn Hughes 1974.jpg (65.77 KiB) Pogledano 3306 puta
Tito,Marks i Engels - Emerson,Lake & Palmer

Čika Jova deci...A Čika Nemanja DVA deci...
Korisnikov avatar
hadzibane
 
Postovi: 1067
Pridružio se: 04 Feb 2009 21:59
Lokacija: Sombor

Re: Deep purple

Postod hadzibane » 12 Jan 2010 20:13

Svetska premijera fotografija sa koncerta Deep Purple,koji je održan Marta 1975 godine u Beogradu.
Prethodna fotografija je bila prethodno refotografisana( u postu pre ovog,kog sam obrisao!),a sad sam konačno instalirao skener,te očekujte još UNIKATNIH fotografija!!!
MOLIM DA SE POŠTUJU AUTORSKA PRAVA I DA SE FOTOGRAFIJE NE OBJAVLJUJU DALJE BEZ DA NIJE NAPISANO ODAKLE JE FOTOGRAFIJA I KO JE AUTOR!!!Autor:Branislav Bojanić.
Prikačeni fajlovi
Deep Purple,Live in Belgrade 03.1975.jpg
Tito,Marks i Engels - Emerson,Lake & Palmer

Čika Jova deci...A Čika Nemanja DVA deci...
Korisnikov avatar
hadzibane
 
Postovi: 1067
Pridružio se: 04 Feb 2009 21:59
Lokacija: Sombor

Re: Deep purple

Postod 644 » 13 Jan 2010 01:47

Hvala na slici, odlicno je ispala, to sto je izlizana i stara daje joj jedan poseban smek! Ajde daj jos slika, nije skener toliko komplikovana stvar.
Slika
644
 
Postovi: 239
Pridružio se: 27 Feb 2009 01:55
Lokacija: Sombor

Re: Deep purple

Postod hadzibane » 23 Jan 2010 16:05

Lepa vest:
Maestro Jon Lord,nakon pet godina duge diskografske pauze i zapaženog albuma Beyond the Notes,konačno objavljuje svoj novi solo-album,posvećen svom preminulom prijatelju Sir John Mortimer-u.
Na albumu će se naći 6 kompozicija.Album će se zvati To Notice Such Things i pojaviće se u prodavnicama krajem marta 2010 godine.
Ovako izgleda omot budućeg albuma:
tnst_cover340.jpg
(234.83 KiB) 270 puta


Za više informacija,posetite njegov oficijelni sajt http://www.jonlord.org
Tito,Marks i Engels - Emerson,Lake & Palmer

Čika Jova deci...A Čika Nemanja DVA deci...
Korisnikov avatar
hadzibane
 
Postovi: 1067
Pridružio se: 04 Feb 2009 21:59
Lokacija: Sombor

Sledeća

Povratak na Muzika

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost

cron